Cricothyreotomia

A cricothyreotomia olyan beavatkozás, amellyel a felső légút elzáródása miatt (pl. glottisoedema, idegen test, gégedaganat) fulladástól veszélyeztetett beteg élete megmenthető akkor is, ha a hagyományos intubáció vagy tracheotomia nem végezhető el. A VBM cég erre a feladatra egy steril készletet kínál, amely az alábbi előnyös tulajdonságokkal rendelkezik:

  • A steril készlet használatra kész állapotban van összeszerelve.
  • A speciális, hármas metszésű tűél feleslegessé teszi a bőr előzetes bemetszését, ezáltal kisebb a vérzés a beavatkozás alatt.
  • Az eltávolítható műanyag fék megakadályozza, hogy a gége átszúrása után fellépő hirtelen ellenálláscsökkenés következtében a tűvel megsértsük a légcső hátsó falát.
  • A készletben lévő lekötőszalaggal biztonságosan és gyorsan rögzíthetjük a kanült
  • A készlet tartalmaz még egy flexibilis szilikon összekötőcsövet is. Ha ezen keresztül csatlakoztatjuk a kézi lélegeztető készüléket, akkor elkerülhetők a lökésszerű erőhatások és a kanül nem kívánt elmozdulása.
  • Ez a leggyorsabb, egylépéses eljárás a trachea megnyitására

Quicktrach I

Standard készlet

Három féle méretben készül:

felnőtt (4mm BÁ), gyermek (2mmBÁ) és csecsemő (1.5mmBÁ).

Quicktrach II

Ballonnal ellátott kanüllel rendelkezik

A vékonyfalú ballon elzárja a légcsövet, ezáltal véd az aspiráció ellen és jobb hatásfokú lélegeztetést tesz lehetővé. A standard kivitelhez képest többletet jelent a Quicktrach II biztonsági műanyagrugója, amely nem engedi, hogy a tű hegye a bevezetés után újból kitolódjon a kanülből. Így a tű hegye nem tud sérülést okozni. A fémtű végleges kihúzása után a műanyag kanül visszanyeri eredeti, preformált, az anatómiai viszonyokhoz kialakított, hajlított alakját "emlékező műanyag effektus".

Egyféle méretben készül: felnőtt (4mm BÁ).

A Quicktrach II használatát bemutató film (hang nélkül):

 

Bővebb információ és további típusok:

Quicktrach II adatlap, magyar (539 kB)
Quicktrach I adatlap, magyar (425 kB)

Quicktrach I+II adatlap, német (158 kB)

Quicktrach I+II adatlap, angol (158 kB)